Quantcast
Channel: Jan Simonsens blogg » Uteliv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Vi har testet Danskebåtene og Kielfergen

$
0
0
Fergen Stena Saga Foto: Stena Line

Fergen Stena Saga
Foto: Stena Line

Danskebåtene mellom Oslo og København og fergen mellom Kiel og Oslo er flittig i bruk av nordmenn, ikke bare som transport mellom to land. Ivar Underberge har reist med disse båtene i en årrekke. Han har skrevet en reportasje om båtene, med terningkast, der han har vektlagt helhetsopplevelsen med bakgrunn i blant annet stemningen, maten, drikkevarene, prisene og servicen. Underberge drifter nettsiden fobrukerbeskyttelsen.no, og har bakgrunn fra ulike serveringssteder og har undervist i bartenderkurs.  Se terningkastene her:

Å reise med fergene til Frederikshavn, København eller Kiel har vært en interessant reise der jeg har oppdaget at det er store forskjeller på både pris, service og kvalitet.

Selv har jeg en bakgrunn som driver av flere utesteder både i Norge og utlandet. I tillegg har jeg undervist i bartenderkurs ved flere anledninger og er utdannet grafisk designer og har studert reklame i tillegg.

Det finnes en del forskjellige fergeruter fra forskjellige steder i Norge til utlandet. Jeg har derimot vurdert 3 kjente ruter:

  • Oslo – Frederikshavn med båten «Stena Saga» fra svenske rederiet «StenaLine»
  • Oslo – København med båten «Pearl Seways» fra danske rederiet «DFDS»
  • Oslo – Kiel med båten «Color Fantasy» med det norske rederiet «ColorLine»

 

fergetest2

 

Pearl Seaways fra DFDS

"Pearl Seways" fra danske rederiet DFDS

«Pearl Seways» fra danske rederiet DFDS

 

 

Det er to nok så like båter som seiler strekningen Oslo – København: «Pearl Seaways» og «Crown Seaways». Jeg har seilt begge disse båtene en rekke ganger og ville gitt den samme terningkast. Begge båtene er renovert til forskjellige tidspunkter og interiøret skiller seg noe men servicen, kvaliteten på drinker og mat og tilbudet ellers om bord har mye likhetstrekk.

Pearl Seaways er bygget i 1989, og siden 2001 har dette imponerende skipet seilt i skandinaviske farvann på Oslo – København ruten. I 2009 og 2014 ble det utført en omfattende renovering. Skipet har plass til 2168 gjester.

Skipets restauranter:

–          Little Italy – (pasta og pizza)

–          7 Seas restaurant  (som både har frokost- og middagsbufé)

–          Marco Polo Restaurant (gourmet restaurant)

–          Explorers Steakhouse – (biffer o.l)

–          Baresso – café

Skipets barer:

–          Red & White (dette er ikke bare en vin bar med et flott utvalg av kvalitetsviner men denne baren har også et bra utvalg av andre drikkevarer9

–          Navigators (en koselig bar med diskré pianomusikk i en avslappet atmosfære)

–          Mermaid

–          Neptune Skybar (denne baren er utendørs og er kun åpnet når været tilsier at man kan nyte en drink på soldekk) 

Andre tilbud:

Felles som de andre båtene også har også begge DFDS båtene «Tax-free» og flere butikker som tilbyr merkeklær, smykker og klokker til en lavere pris siden båtene i internasjonalt farvann slipper merverdiavgiften. Underholdningen på både begge DFDS båtene kan sammenlignes med underholdningen på begge ColorLine båtene. Underholdningen på Stena Saga fra StenaLine derimot kan ikke måles med den fra DFDS og ColorLine. Det vil si at tilbudet av danseband grupper nok kan sammenlignes på samme nivå på både DFDS båtene, Kiel båtene fra ColorLine og StenaSaga fra StenaLine. Men Stena Saga er ikke noe som kan kalles underholdning noe de to andre selskapene kan tilby.

På skipet «Crown Seaways» har det blitt innredet en flott diskotek som dessverre ikke finnes på søsterskipet «Pearl Seways». Men diskoteket på «Crown Seaways» er derimot langt mer innbydende enn diskotekene på Kiel båtene eller Stena Saga.

Maten:

Kvaliteten og utvalget av maten om bord på ethvert skip er meget viktig noe DFDS har kjønt. 7 Seas restauranten tilbyr både frokostbuffé og middagsbufé. Bestiller man et bord på internett på forhånd så koster buféet kun kr 266,- per voksen person og halvparten for barn. Drikkevarer som øl, vin og alkoholfrie drikkevarer er inkludert i prisen og man kan forsyne seg så mye man ønsker av både mat og drikke.

Kvaliteten på både varmretter, salater, hjemmebakt brød og et godt utvalg av oster er nok den beste, sammenlignet med bufékvaliteten både på Kiel båtene fra ColorLine og ikke minst Stena Saga fra Stena Line. På Kiel båtene er det ingen drikkevarer som er inkludert i prisen så selve buféet blir langt dyrere en buféen på begge DFDS båtene. I tillegg strekker også dessverre ikke kvaliteten på Kiel båtene til, i forhold til tilbudet til København båtene.

Drikkevarene:

En Coca-Cola og en flaskeøl vil selvsagt på alle skip smake likt. Men når det gjelder kunnskapen om å lage drinker så er det store forskjeller fra de forskjellige båtene. Men også innen de forskjellige barene på et og samme skip spriker profesjonaliteten til bartenderne. Det er flere typer drinker der små feildoseringer av ingredienser vil føre til at drinken får en helt annen smak enn den skulle. En Mojito skal for eks. ha riktig mengde syrlighet og riktig mengde sødme i tillegg til riktig mengde mynteblader. Feiler men der med små marginer blir drinken enten for søt eller sur.

Noen som er imponert meg på begge DFDS skipene er kunnskapen og profesjonaliteten til bartenderne. De jobber i tillegg svært raskt og effektivt slik at køer i baren blir mindre. Bartenderne og servitørene på DFDS båtene lar effektiviteten derimot ikke gå ut over høfligheten og serviceinnstillingen. Jeg har reist med begge DFDS båtene mange ganger men har aldri møtt en uhøflig bartender eller en ufin servitør. 

Helhetsinntrykket av båten:

Begge DFDS skipene gir et inntrykk av modne og elegante damer med sjel. Det er rent om bord og interiøret er stilfullt innredet. Innredningen er laget slik at den gir et maritimt preg samtidig som den viser en gjennomført eleganse på begge skipene.

Lugarene er koselig innredet og det er lugarer i forskjellige prisklasser. Men selv de rimeligste lugarene fremstår med noe sjarm.

Det er påfallende at det på København båtene samlet sett vanligvis er et yngre publikum om bord. Dette kan ha flere årsaker men en hovedårsak må være at båten har en aldergrense på 20 år for personer som reiser uten foresatte på en tur- returbillett. Som vanlig enveis-reise er det en aldergrense på 18 uten foresatte eller om ikke andre voksene personer reiser med. Både Kiel båtene fra ColorLine og også StenaSaga har en del høyere aldergrenser noe som også gjenspeiler seg i skipets publikum. På København båtene har det vært en behagelig blanding av unge, mellomaldrene og eldre. På Kiel båtene ser man at klientellet selv i helgene består av mange eldre mennesker noe som gjør båten mindre attraktiv for yngre mennesker.

Som på alle skip som trengs det sikkerhetsvakter om bord som ivaretar både gjestenes sikkerhet og søm sørger for at personer som er til sjenanse for andre gjester enten blir tilsnakket eller blir sendt på sine lugarer. I verste fall blir utagerende gjester også låst inn på skipets «glattcelle». Når jeg har opplevd sikkerhetsvaktene på København båtene, så har jeg alltid hatt følelsen av at de opptrer profesjonelt og høflige i motsetning til sikkerhetsvaktene på Stena Saga.

Noe som derimot trekker ned i forhold til helhetsopplevelsen er at DFDS skipene ankommer København kl 09.45 neste morgen. De fleste har kost seg med noen drinker og kunne kanskje tenkt seg å sove noe lenger. Stuepikene derimot er nok så pågående og pusher på slik at man er nødt til å stå opp selv om man kanskje først har lagt seg kl 05.00 om morgningen. Man er i tillegg «av skattemessige årsaker» forpliktet å forlate skipet. Havnen til København båtene ligger heller ikke sentralt til slik at man er avhengig av buss eller taxi for å komme seg inn til sentrum av København.

Den samme nok så pågående vekkingen av stuepikene opplever man også når båten igjen legger til kai i Oslo. Man skulle tro at stuepikene hadde nok tid til å gjøre rent alle rommene når skipet ankommer havnen kl 09.45 og først reiser igjen kl 16.30. Jeg opplevde ved en anledning at jeg hadde sovnet igjen etter å ha blitt vekket av en stuepike da skipet hadde ankommet Oslo havnen om morgenen. Jeg hadde vært våken til de tidligere morgenstundene og var sliten. Etter at stuepiken så kom inn på lugaren min for andre gang, opplevde jeg er verbal overhaling som jeg ble noe skremt over. Jeg gikk så rett i dusjen men da jeg kom ut av dusjen så hadde stuepiken fjernet alle håndklær. Så måtte gå naken ut på gangen før jeg fikk tildelt nye håndklær.

Konkusjonen av København båtene:

Begge skipene som seiler ruten Oslo – København skårer best på service, kvalitet på maten og profesjonalisten til bartenderne. Prisene på maten og drinkene er i tillegg hyggeligere enn både på Kiel båtene og Stena Saga. I tillegg viser personalet er service innstillingen som er bedre enn på begge Kiel båtene og på langt bedre enn Stena Saga.

Prisene på båtreisene kan variere fra dag til dag og reguleres på alle disse skipene i forhold hvor mange plasser som er ledige til enhver tid. Så derfor kan en prissammenligning også være noe misvisende til tider.

Men jeg sjekket prisene den 27.01.2014 på både DFDS sine København båter, ColorLine sine Kiel båter og på Stena Saga. Jeg valgte da datoen fredag, 28.februar tur- retur. Tur- retur turene har de siste årene blitt markedsført som «mini cruise» av rederiene. Følgende priser kom jeg frem til for den rimeligste lugaren for en tur- returbillett for 2 personer:

Fredag, 28.februar 2014

Color Magig fra ColorLine
Kr 1856,-

Stena Saga fra StenaLine
Kr 1660,-

Seways fra DFDS
kr 1326,-
DFDS sine båter skåret best på denne pristesten best og dette er et absolutt pluss. I likhet med ColorLine sine to skip til Kiel så gir DFDS båtene sine kunder to netter og et flere timers opphold i en interessant by. Stena Saga ligger derimot over kr 300,- høyere i pris enn DFDS og StenaLine tar kun en kortvisitt til en nok så uinteressant by i Danmark med et veldig kort opphold før båten returnerer til Oslo igjen.

Jeg ga begge København båtene et terningkast på velfortjente 5. Vi må tenke på at både DFDS båtene, Kiel båtene og Stena Saga først og fremst er ferger og ikke noe Cruise skip. Derfor er min vurdering gjort ut fra at dette er ferger som transporterer passasjerer fra A til B, selv om det også for mange nordmenn har blitt en tradisjon og benytte disse båtene som en reiseopplevelse via en tur- retur reise. ColorLine bruker kostbare og massive reklamekampanjer der de kaller sine Kiel ferger for «Cruise skip» via for eks. «Fantasy cruise». Derfor er min vurdering av skipene gjort ut ifra at dette er bil- og passasjerferger. Cruise skip i klassisk forstand har vanligvis en helt annen standard og jeg kunne da ikke gitt slike terningkast som her siden premissene måtte gjøres helt annerledes.

Som ferge så kunne DFDS sine to båter gjort seg fortjent til en svak 6`er i terningkast om skipets stuepiker kunne latt gjestene sine få sove til det er naturlig å vekke dem. I tillegg fremstår stuepikene dessverre ofte som noe uhøflig og dette trekker dessverre helhetsopplevelsen på København skipene noe ned. I tillegg er kravet om at man må forlate skipet når det ankommer København også et minus.  terningkast5

Men det som absolutt trekker opp er atmospæren om bord, blandingen av aldergrupper fra gjester i 20 årene, mellomaldrene og pensjonister. Mens DFDS har 20 års grense på tur- retur reiser i helgene så har ColorLine og Stena Saga en aldergrense på 25 år. De rimelige prisene samt den gode maten trekker også opp men det når etter min omfatning allikevel ikke helt opp til terningkast 6.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Color Fantasy fra Color Line

"Color Fantasy" fra det norske rederiet Color Line

«Color Fantasy» fra det norske rederiet Color Line

Det er to skip fra rederiet ColorLine som seiler mellom Oslo og Kiel i Tyskland. Skipene «Prinsesse Ragnhild» og skipet «Kong Harald» ble byttet ut mot to nye og moderne skip: «Color Fantasy» og «Color Magig».

Begge skipene ligner på hverandre og har begge et fint og moderne interiør. Jeg var nylig på «Color Fantasy» og vil derfor beskrive dette skipet og opplevelsen derfra.

Det første som gjorde inntrykk da jeg gikk om bord var hvor «designmessig korrekt» skipet er innredet. Nesten litt for korrekt. Teppene om bord er mønstre i vakre farger og store lysekroner på sentrale steder i skipet gjør inntrykk. Skipet har forskjellige kunstverk som både er sentralt plassert og noen av kunstobjektene er diskré plassert forskjellige steder på skipet.

Noe som gjør mest inntrykk på skipet er promenaden som er bygd opp slik at man nesten føler seg som på et fint kjøpesenter der butikkene og restaurantene er på hver sin side. Skipsdesignerne har her lykkes med å skape noe unikt, praktisk og vakkert. En vanlig promenade på et kjøpesenter gir vanligvis ikke en spesiell atmosfære men på «Color Fantasy» gir promenaden en flott atmosfære.

Promonaden på "Color Fantasy" Foto: Color Line

Promonaden på «Color Fantasy»
Foto: Color Line

Det er ikke alle butikker eller spisesteder som er like innbydende i promenaden men det er en pub som skiller seg ut: Donkey/Monkey Pub. Mens de andre barene og restaurantene enten har en minimalistisk stil eller en klassisk «danskebåt stil» så har «Donkey/Monkey puben» en rustikal stil som kan minne om en irsk pub. Innerst i puben har gjestene muligheten å røyke og interiøret er mørkt med en dempet belysning. Puben var nesten alltid godt besøkt og atmosfæren er uformell. Etter at skipet har lagt fra kai og de fleste gjestene har tatt seg noen pils så er dette stedet er man raskt kommer i kontakt med alle mulige mennesker. For den som er glad i god bayersk hveteøl så er dette er riktig sted å nyte dette på. Mens en 0,5 liter flaske bayersk hveteøl koster rett i underkant av kr 50,- på vinmonopolet får man på denne puben samme flasken for kr 32 (!).

"Donkey/Monkey Pub"

«Donkey/Monkey Pub»

Denne puben gir skipet et stort løft og uten dette koselige stedet ville skipet hatt en ensidig stil som kunne virket noe kjedelig.

Skipets restauranter:

–          Oceanic à la Carte (Skipets à la carte restaurant ligger akter i skipet med en imponerende utsikt over havet)

–          Grand Buffet (buffetrestaurant på dekk 6)

–          Cosmopolitan Gourmet Restaurant (skipets gourmet restaurant av høy standard)

–          Mama Bella Pizza Ristorante (en enkel pizzarestaurant)

–          Tapas Bar (en mini-restaurant med enkle småretter)

–          Promenade Café/Café Oriental (skipets døgnåpne café)

–          Sports & Burger Bar (en enkel «burger bar» som er åpen fra kl 13.00 til 18.00. 

Skipets barer:

–          Donkey/Monkey Pub (skipets «brune pub» med bra utvalg av øl og egen røykeavdeling)

–          Cosmopolitan Bar (skipets mest stilfulle bar)

–          Observation Lounge (en bar på dekk 15.)

–          Skipets casino og skipets «Show Lounge» har også hver sin bar 

Maten:

Vi testet skipets buffé og den var tilfredsstillende. Det var bra med utvalg men når dessverre ikke kvaliteten til DFDS sine København båter. I tillegg synes jeg at bufféen er overpriset. København båtenes buffé tilfredsstiller en kresen gane i tillegg til at øl, vin og alkoholfrie drikkevarer er gratis i tillegg. På Kiel båtene er bufféen ikke bare dyrere og dårligere men man betaler også for alle drikke. Stena Saga sitt buffé kan sammenlignes på Kiel båtenes buffé i forhold til kvalitet og Stena Saga gir også gjestene sine gratis øl, vin og alkoholfri drikke til maten. I tillegg er også her prisen for bufféen rimeligere enn på Kiel båtene. Så bufféene på Kiel båtene er dessverre skuffende og overpriset.

Jeg spiste også to ganger på skipets «Mama Bella Pizza Ristorante». Jeg elsker italiensk mat men matopplevelsen var dessverre skuffende. Pizzaen var tilfredsstillende men dog ikke imponerende. Jeg smakte deretter på restaurantens Tortolini og vennen min smakte på spagetti bolognese. De to sistnevnte rettene var dessverre svært skuffende. Maten smakte som om det var ferdig levert fra et storkjøkken og kun varmet opp i en mikrobølgeovn.

Jeg var også innom skipets «Promenade Café/Café Oriental» og spiste frokost som var tilfredsstillende til en passende pris.

Jeg var ikke innom skipets gourmet restaurant selv om jeg nok er overbevist om at maten der ville være meget god. Men jeg tok meg en titt på menytavlen på gourmet restauranten og så prisene, noe som fikk meg til å ta en god tysk øl på puben isteden.

Drikkevarene:

Bartenderne på Color Line er flinke til å lage drinker. Jeg ble særlig imponert over hvor flinke de var på skipets «Cosmopolitan Bar». Men de fleste bartenderne kan allikevel ikke måle seg i ferdighetene som bartenderne på DFDS sine København båter yter. Bartenderne på Stena Saga er også flinke selv om disse ikke kan måle seg i forhold til «service innstillingen» til de fleste bartenderne på både Kiel båtene og København båtene.

Ølprisene på både Kiel båtene, København båtene og Stena Sage varierer ikke så mye fra hverandre. Men når det gjelder prisene på drinker er det annerledes. ColorLine sine Kiel båter selger de fleste drinker for kr 89,- mens de på København båtene og Stena Saga er rundt kr 20,- rimeligere i pris. 

Helhetsinntrykket av båten:

Det synes at både interiøret og de forskjellige konseptene på skipet er godt gjennomtenkt og planlagt. Skipsdesignerne har gjort en bra jobb. Men det kan virke som om ColorLine har gjort alt for å komme lengst mulig unna «danskebåt stempelet».

ColorLine markedsfører sine skip som «Color Line Cruises» og tur- retur-turen blir markedsført som «mini cruise». ColorLine sine to Kiel båter har også lite til felles med den typiske «danskebåten» Stena Saga». Men det kan se ut som om strevet etter å komme lengst unna «danskebåt stilen» også har ført til at noe av sjelen til en koselig båt har forsvunnet. Mens det hos Color Line sine tidligere Kiel båter «Prinsesse Ragnhild» og «Kong Harald» enda var en klassisk-maritim og intimt atmosfære om bord så kan det virke som om de to nye båtene ikke kan gjenskape denne atmosfæren. De nye båtene virker kaldere og mer upersonlig.

Men det er områder på skipet der det klassiske er gjenskapt. Skipets Cosmopolitan Bar på dekk 7. er baren med koselige sofagrupper, pianisten som spiller musikk og et høflig og profesjonelt personale som lager drinkene slik de skal være. Jeg testet flere drinker og alle drinker var perfekt laget slik de skal være.

På dekk 15. er «Observation Lounge» som også er en meget koselig bar med panoramautsikt fra store vinduer. Tidlig på kveldene er det en pianist som spiller mens det senere på kvelden opptrer danseband. Man skulle tro at et danseband på «Color Fantasy» yter litt mer klasse og profesjonalitet enn for eks. Stena Saga men har er både Color Line, DFDS sine Københavnbåter og Stena Line på samme nivå. Mens det for mange år siden fortsatt var norske band som spilte både internasjonale og norske danseband-sanger så er disse i dag byttet ut mot utenlandske spillere som er mer kostnadseffektive for rederiene.

Da jeg satt i en sittegruppe på «Observation Lounge» ilag med to venner på min siste Kiel tur så satt vi i en sittegruppe og det kom ingen servering selv om det skal være bordservering. Etter at ingen servitør dukket opp etter et kvarters venting gikk vi til baren der en middelaldrene dame stod i baren og var opptatt med noe. Vi var de eneste gjestene ved baren og etter 5 minutters venting spurte jeg om det ikke var noe servering her i baren. Damen bare så på oss og smilet noe merkelig mens hun uten å si noe fortsatte med sitt. Vi ble noe baff av en slik merkelig og uhøflig oppførsel og forlot baren. Dette var den eneste negative opplevelsen jeg har opplevd av et personale på Kiel båten men etter at vi hadde satt oss i en annen bar og nøt noen gode øl så var humøret på topp igjen.

Sikkerhetsvaktene om bord holder en diskré og profesjonell stil. Man ser dem nesten ikke ved første øyekast. Men jeg så de flere ganger da de hjalp gjester å finne en ekstra stol når de ville sitte ved et bord der det ikke var nok stoler eller at de hjalp en gammel dame å finne riktig knapp på heisen osv.
Konkusjonen av Kiel båten:

ColorLine kjører for sine skip til Kiel store reklamekampanjer som skaper store forventninger. Disse forventningene innfrir ColorLine dessverre ikke. Lugarene er overpriset sammenlignet med Københavnbåtenes lugarer. Nå er sjøveien til Kiel noe lengere enn til København men også med hensynet til dette er lugarene på Kiel båtene dyre.

Bufféen er svært viktig på et skip og her har både DFDS sine København båter og Stena Saga et konkurransefortrinn. Kvaliteten på maten er nok den samme på både Stena Saga og Kielbåtene men Kielbåtene er derimot overpriset.

Showet om bord er tilfredsstillende, underholdene med et lite glimt av humor. Det er et basseng og spa om bord som man kan nyte mot ekstra betaling.

Nattklubben på Kiel båten er skuffende. Skipets aldersgrense i helgene i tillegg til noe overprisete lugarer gjør at skipet er mindre attraktiv for yngre mennesker. Nattklubben domineres derfor av eldre mennesker som sitter i noen soffagjørner og ser på noen få som benytter seg av dansegulvet. På København båtens nattklubb yrer det derimot av liv i helgene i tillegg at nattklubben der er stilfullt innredet.  terningkast3

 

Innredningen og designet på Kiel båtene er derimot noe som er positivt men ved oppsummeringen av alt som skuffer ved ColorLine sine skip til Kiel så kan det her ikke gis noe bedre terningkast enn 3.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Stena Saga fra StenaLine

Rederiet StenaLine har mange ferger som seiler forskjellige ruter i Europa. Fergen vi her omtaler og som er den mest kjente fergen fra StenaLine er Stena Saga. Båten er bygget i 1981 og seiler mellom Oslo og Frederikshavn. Den har plass til 510 biler og 2000 passasjerer.

"Stena Saga" fra det svenske rederiet "Stena Line"

«Stena Saga» fra det svenske rederiet «Stena Line»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skipets restauranter:

Når vi besøker skipets hjemmesider og klikker oss inn på linken «Restauranter & barer » så kommer vi inn på følgende side:

På StenaLines nettsider kommer følgende bilde opp når man klikker på linker «Restauranter & barer » med teksten: Kapteien har tatt med seg innholdet på denne siden og seilt til sjøs.

På StenaLines nettsider kommer følgende bilde opp når man klikker på linker «Restauranter & barer » med teksten: Kapteien har tatt med seg innholdet på denne siden og seilt til sjøs.

Men det finnes følgende barer og restauranter om bord:

–          Metropolitian à la carte restaurant

–          Taste bufférestaurant

–          C-View Showbar

–          Riva Bar

På denne linken kan restaurantene og barene sees i 360 C-vinkel.

Maten:

Maten i bufféen er tilfredsstillende og kan sammenlignes med bufféen på ColorLine sine Kiel båter bufféer. Men bufféen på Stena Saga har i likhet med bufféene den fordelen at alt av øl, vin og alkoholfri drikke er inkludert i prisen.

Drikkevarene:

Prisene på drikkevarene har omtrent samme nivå som DFDS sine båter til København mens ColorLine sine priser på drinker er høyere. Men servicen i barene på Stena Saga er dessverre noe skuffende.

Helhetsinntrykket av båten:

Det finnes vel neppe en båt som karakteriserer «danskebåten» mer enn Stena Saga. Båten er en gammel og sliten dame og trofast år etter år transporterer til dels like slitne mennesker frem og tilbake fra Oslo – Frederikshavn – Oslo. På ukedagene er skipet nesten folketomt med unntak av noen eldre pensjonister der damene nyter kaffe-baylis og herrene drikker øl. En eller annen trailersjåfør sitter foran en spilleautomat men ellers virker skipet som et spøkelsesskip.

I helgene derimot fyller båten seg med både rånere fra Trøgstad og mange flere pensjonister som heller inn på med skotter, drinker og øl. Hver gang jeg har vært på Stena Saga så mintes jeg den kjente sangen: «Dritafull før Drøbaksunna, trallallalla – jeg spanderer neste runde, trallallalla …».

I samme stil som de eldre damene om bord prøver å sminke seg en del år yngre så har også det gamle skipet gjennomgått en rekke restaureringer gjennom årene. Men lukten av gammel fyll, spy og sterke vaskemidler lar seg dessverre ikke skjule når man er på dette skipet. Men man venner seg til lukten etter en del drinker, shotter og øl.

Stena Saga har ofte temakvelder av forskjellige slag for å trekke gjester. Jeg har vært delaktig i en del av disse temakveldene og må si at jeg har undret meg over temaene og resultatene av temakveldene. Et 70`talls party som blir annonsert stort på nettstedet deres blir til at dansebandet fra Balkan spiller noen fler 70`tals sanger enn ellers.

På et skip som Stena Saga trengs det sikkerhetsvakter og disse synes godt – litt for godt. Jeg har vært på mange turer på dette skipet og et syn som gjentar seg gang på gang flere ganger på kveldene er at sikkerhetsvaktene drar med seg noen opp i skipets «glattcelle». Som tidligere eier av flere utesteder og nattklubber er jeg klar over at et slikt skip med et slikt klientell også trenger «tøffe» sikkerhetsvakter. Men noe som har vært gjennomgående på Stena Saga, er at sikkerhetsvaktene som muligens er overdosert av anabole steroider fremprovoserer bråk og missnøye om bord.

Her kunne sikkerhetsvaktene tatt lærdom av sine kolleger på ColorLine og DFDS er man har følelsen av at sikkerhetsvaktene er til for gjestenes sikkerhet og trivsel. På Stena Saga derimot har jeg flere ganger følt med gjester som har blitt lagt i bakken av vaktene for små bagateller.

Ved et tilfelle så var jeg med noen venner om bord på Stena Saga og skipet hadde lagt til kai i Oslo og passasjerene var på vei ut. Stena Saga hadde arrangert et «tema cruise» som de hadde kalt for «Pink cruise». Skipets gjester mange homofile og kunstnere som hadde pyntet seg med hatter og klær som nok kunne virke uvant for den som er «erkekonservativ». Jeg syntes denne forkledningen disse gjestene hadde var morsomt og det syntes nok sikkert også de fleste andere gjestene om bord. Men da en gruppe av disse personene i forkledning ikke gikk raskt nok mot utgangsdøren inn til kaien på land så klikket det rett og slett for en utenlandsk sikkerhetsvakt. Han dyttet til flere av disse personene slik at flere av dem falt i bakken og var helt skrekkslagen av denne uprovoserte volden. Jeg sto ilag med noen venner av meg et stykke unna men ble selv overrasket over at et sikkerhetsvakt helt uprovosert kan dytte til en hel gruppe mennesker der flere falt og ble veldig skremt. Jeg tok derfor frem min mobil for å kunne filme denne hendelsen slik enhver journalist ville gjort. Dette så denne sikkerhetsvakten og han ropte kort noen ord på sin intern-radio og noen sekunder senere bla jeg dyttet i bakken med 5 vakter over meg. Den ene vakten dro meg i håret mens de resterende vakten holdt armene mine baklengs mens de dro meg i et siderom. Der dro en av vaktene meg fortsatt i håret mens den utenlandske vakten tok fra meg telefonen og slettet opptaket mitt. Jeg ble dyttet og sparket og følte meg nok så hjelpeløs der jeg lå i gulvet med 5 kraftige karer over meg. Så hørte jeg at en av vaktene ropte: «Vennene hans har ringt politiet», og dette var nok redningen min. Jeg ble sluppet ut av rommet og fikk forlate skipet. Det var siste gang jeg var på Stena Saga og det har også vært siste gang noen av vennene mine har vært på skipet.

Jeg politianmeldte forholdet og selv om mine venner kunne bekrefte forholdet så hadde vaktene diktet opp en helt annen historie og saken ble henlagt «pga. bevisets stilling».

Men Stena Saga har også positive ting: På søndags morgen så arrangeres det underholdning for barn. I salen der kvelden før dansebandet spiller, arrangerer noen utkledde klovner morsomme leker for barna. Det er noe uvanlig å se på at gjestene om bord sitter i salen og tar seg en «repareringspils» mens barna synger barnesanger med klovnene. Men dette er i hvert fall noe som jeg ikke har sett på verken ColorLine sine Kiel båter eller DFDS sine båter. Jeg ville nok ikke latt mitt eget barn bli med på et slikt barnearrangement der halvparten av gjestene er barn og den andre halvparten er fyllesjuke godt voksene mennesker som synger ilag med barna.

Jeg husker barnesangen «Øya, øya, Afrika – øya, øya Afrika ….» ble sunget høyt av klovnene og barna mens noen av de voksnene laget sin eget vri av sangen og prøvde å overdøve resten av gjestene med følgende version av sangen: «Øya, øya, Afrika – øya, øya Afrika – og apene fra Afrika har flyttet seg til Tøyen». Først var det noen få som sang teksten men etter hvert var det fler og fler barn som lærte seg denne versjonen siden de syntes den var morsommere.

Konkusjonen av Stena Saga:

Samfunnet består av mennesker som har god råd, vanlig råd og lite råd. Stena Saga gir mennesker som ikke har de beste økonomiske forutsetningene et tilbud til å booke et båtreise for en forholdsvis liten penge. Men et rederiet StenaLine driver selvsagt ikke med veldedighet og opplevelsen for mange om bord på denne båten er ikke positiv. For noen få kroner mer får man oppleve en båttur til København og får nyte to netter istedenfor kun en natt for nesten samme summ.   terningkast1

Som en nysgjerrig journalist og som et forhåpentligvis fordomsfri menneske har jeg opplevd alle disse båtene og har opplevd mye glede om bord på alle omtalte båtene. Alle de omtalte båtene ville også kunne gi mange andre like flotte opplevelser som jeg har hatt på disse båtene. I min vurdering kan jeg gi Stena Saga kun terningkast 1. men jeg har også opplevd mange hyggelige stunder på dette skipet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Her er noen personlige tips til alle som vil ta en båt for vanlig transport eller som en tur- retur reise:

  • Du vil få utlevert et nøkkelkort på fergeterminalen. Ta godt vare på dette kortet. Rederiene skriver dessverre lugarnummeret på dette kortet. Grunnen til dette er nok at du som gjest skal finne frem til din lugar om du har glemt lugarnummeret. Men kan jo også bli ekstra glemsk etter en liten pjolter eller ti.
    Nøkkelkortet til lugaren

    Nøkkelkortet til lugaren

    Bildet overfor viser mitt eget lugar-nøkkelkort som jeg hadde på min siste tur på «Color Fantasy». Nederst til venstre står det vanligvis nr til lugaren. Som det vises på bildet så rev jeg bort lugarnummeret nederst til venstre. Grunnen til dette er at om man mister kortet et sted om bord så kan enhver person som finner kortet hvite lugarnummeret og kan ta seg inne i lugaren. Det kan føre til tyveri, voldtekt eller andre ubehagelige opplevelser. Jeg synes jo at rederiene burde gi passasjerene sine to kort. Et nøkkel-kort til lugaren og et med lugarnummeret. Uansett er det ikke så farlig om man ikke husker lugarnummeret sitt. Da går man helt enkelt til skipets resepsjon som har døgnåpent og viser frem legitimasjon og så får man lugarnummeret eller et nytt nøkkelkort.

  • På alle fergene fra Norge som jeg har vært passasjer på så har jeg hver gang opplevd at ølet fra tappekranen er noe tamt. Man trenger ikke å være redd for at ølet er for gammelt og derfor noe «daff» og uten kullsyre. Det finnes nesten ikke ferge eller pub i Skandinavia som selger så mye øl som de fergene som går fra Norge til utlandet.Som tidligere eier og driver av flere utesteder og nattklubber så vet jeg at grunnen til et «tamt øl» (øl med lite kullsyre som ikke smaker godt):- tanken til ølet ligger langt ifra baren. Når ølet må gå gjennom mange ledninger så mister den kullsyre og den vil komme ut av kranen som en «daff/ tam» øl- når glass vaskes ilag med andre glass som kan inneholde fett så ødelegger dette for ølet. Men kan selv prøve dette hjemme: ta to plastikbegere eller to nye glass som aldri har vært i en  oppvaskmaskin. På det ene begeret/glasset tar du kun 1 milligram smør og smører dette på innsiden av begeret/glasset. Det andre begeret/glasset lar du som det er. Fyll på begge begrene/glassene med samme type øl. Etter kort tid vil du se at begeret/glasset med minimalt med fett har et øl nesten uten kullsyre (det kalles et dødt øl) men du på det andre begeret/glasset har ølet med kullsyre og slik det skal være.
  • Når da en bar vasker en kaffekopp som det er fløterester i så er dette nok til at ølglassene blir fettete og ølet tamt. Mange andre ting som for eks. Baylis osv. har mye fett og også ødelegger for ølglass. Ølglass skal vaskes i en egen oppvaskmaskin som kun er for ølglass. Leppestiftflekker som også inneholder fett må bartenderen tørke vekk før vedkommende setter ølglasset i vaskemaskinen.- om glassvaskemaskinene bruker for mye såpe så ødelegger det også for ølet.- om innstillingene på CO2 anlegget er feil så blir det enten for mye skumm på ølet eller at ølet blir tamt.Når det gjelder både ColorLine sine Kiel båter, DFDS sine København båter og Stena Saga så har dessverre alle skip et nok så «dødt/tamt» øl nå gjesten bestiller et øl fra tappekranen noe nesten alle gjester gjør. Jeg personlig liker vanligvis best en øl fra tappekranen på en bra pub men på alle fergene så tar jeg heller en flaskeøl. Flaskeølen har alltid riktig kullsyre og den smaker alltid bra selv om den på båtene og på barer alltid er dyrere.
  • Ta med smertestillende tabletter. Mange som har tatt seg en eller ti drinker for mye våkner opp med fryktelig hodepine. Da hjelper «paracet» eller en annen smertestillende medisin og mye vann.
  • Forbered deg på at du våkner fyllesjuk, selv om du var nok så sikker på at du kun ville ta et glass øl. Gå til Tax-free butikken på fergen og kjøp følgende: Mange liter vannflasker (vannet fra springen på de nevnte skipene er drikkbart men ikke alltid det beste). Kjøp gjerne noen «Underberg» småflasker. Det er mini-flasker på 2ml så om du regner med å ha en kraftig hangover så kjøp gjerne en del av de. Om du våkner fyllesjuk så har du ofte ikke lyst på noe «repareringspils». Det er derfor viktig at du kjøper en type pils på Tax-free butikken som ikke smaker så mye øl. Her snakker jeg om typer øl som «går rett ned» som for eks. «Corona», «Becks», «Heineken» eller noe lignende. Disse øltypene har ikke den typiske bitterheten og kalles derfor av og til også for «dameøl» siden damer som ikke liker øl allikevel kan få ned en av de ovenfor nevnte merkevarene.
  • Her er det viktig å huske på at pilsen må være kald. Når man våkner med en hangover om morgenen så frister det i hvert fall ikke med en lunken pilsboks. På Stena Saga finnes det dessverre ikke egne kjøleskap på de rimelige lugarene så her kan jeg anbefale et personlig tips: legg 4 – 5 bokser av den øltypen du liker best og som du har kjøpt «for en slikk og ingenting» på Tax-free i vasken på badet. Sett inn støpselet i vasken og skru kranen på helt kaldt men ikke full stråle. Så vil vanne fra springen renne hele tiden og holde pilsen din kald. Det er nok å la springen nesten bare dryppe med kaldt vann og vasken renner ikke over siden sluken på siden av vasken forhindrer oversvømmelse. Dette kan man jo unngå om det er et kjøleskap på lugaren. På ColorLine er det kjøleskap på alle lugarer. På DFDS båtene er det kjøleskap på lugarene med dobbeltseng eller de mer luksuriøse lugarene.
  • Men man har uansett flere måter å «bekjempe» fyllesyken på: Man kan ta den på den måten som bestemor ville sagt: «Drikk vann, vann og vann og spis litt og sov mye». Ja denne metoden er helt sikkert fin men før jeg da har kommet meg noe og sovet litt og har skipet lagt til kai og jeg har gått glipp at mye stas på båten.. Om man husker å drikke en del vann før leggetid og i tillegg klarer å huske på å spise litt, så minsker man fyllesjuken i stor grad. Jeg personlig glemmer alltid og drikke vann eller spise noe etter en pils for meget.. Hardcore metoden: Når du våkner føler du deg enda ikke fyllesjuk siden du har drukket så mye at du fortsatt er litt småfull om morgenen. Før du da begynner med masse vann eller mer søvn etter bestemorsmetoden, så tar du deg en liten snaps, en smertestillende og en kald pils.

PS: Etter at artikkelen ble skrevet er vi blitt informert fra DFDS om at de ikke lengre har gratis drikkevarer i tilknytning til buffeene. Selskapet minner oss også om at det er satt opp gratis busser fra kaien og inn til København-sentrum, med retur.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.2 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.2 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.





Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.